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Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.6A  Program Requirements

1. Question: May program expenditures under Medicaid for well-supported programs
count toward the 50% requirement in section 474(a)(6)(B)(ii)?

Answer: No, only amounts expended under the title IV-E prevention services program in
section 474(a)(6)(A)(i) for the provision of title IV-E prevention services or programs that are
provided in accordance with well-supported practices count towards the 50% requirement in
section 474(a)(6)(A)(ii).

Source/Date: 08/28/2019
Legal and Related References: Social Security Act - sections 474(a)(6)(A)(i) and
474(a)(6)(B)(ii)

2. Question: Are title IV-E agencies and community partners required to inform a
family receiving title IV-E prevention services that information about the child,
services provided, and outcomes will be collected and shared with ACF?

Answer: No. Nothing in section 471(e) of the Act specifically requires title IV-E agencies to
inform families about the details of the data collection and submission requirements of
sections 471(e)(4)(E) and 471(e)(5)(B)(x) of the Act. Title IV-E agencies operating a title IV-E
Prevention Program are required to collect and report child-specific data title IV-E prevention
services (sections 471(e)(4)(E) and 471(e)(5)(B)(x) of the Act). As clarified in Revised
Technical Bulletin #1 (published June 30, 2021), the information shared with ACF for the
purposes of the title IV-E prevention data collection must use a unique child identifier number
that is encrypted in accordance with ACF standards. This ensures the confidentiality of the
children and families receiving title IV-E prevention services while allowing ACF to collect
and analyze the data as required under 471(e)(6) of the Act.

Source/Date: 02/28/2023
Legal and Related References: Social Security Act – sections 471(e), 471(e)(4)(E)
and 471(e)(5)(B)(x), and 471(e)(6), and TB #1 revised 6/30/21)

3. Question: Are title IV-E agencies and community partners required to retain
information about a child and family receiving title IV-E prevention services for use in
future child protective services assessments and investigations, or for future
prevention or foster care case planning?
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Answer: In section 471(e) of the Social Security Act (Act) there are no requirements for title
IV-E agencies to retain information about a child or family for these purposes. However, the
title IV-E agency must ensure that it is meeting the title IV-E prevention program
requirements related to collecting and maintaining information about children and families,
such as the requirements for records maintenance (45 CFR 75.361), data collection (e.g.,
section 471(e)(4)(E) of the Act), and confidentiality (e.g., section 471(a)(8) of the Act).

Source/Date: 7/30/2024
Legal and Related References: Sections 471(a)(8), 471(e), and 471(e)(4)(E); 45 CFR
75.361; 45 CFR 1355.30(i)

4. Question: What information is a title IV-E agency required to obtain from providers
of title IV-E prevention services about a child and family receiving those services?

Answer: The title IV-E agency must meet many requirements as part of operating the five-
year title IV-E prevention plan. For example, under section 471(e)(5)(B)(ii) of the Act, the title
IV-E agency must ensure that it can fulfill its responsibility to examine the prevention plan as
necessary based on periodic risk assessments and provide oversight. Another example of a
title IV-E agency responsibility is eligibility determinations. Determinations with respect to
foster care candidacy for the purposes of eligibility for the title IV-E prevention program must
be made by employees of the title IV-E agency, or the employees of another public agency
that has entered into an agreement with the title IV-E agency pursuant to section 472(a)(2)
(B)(ii) of the Act.

In many states, the title IV-E prevention program is not operated directly by the title IV-E
agency. Instead, the title IV-E prevention program is operated by community-based providers
under an agreement or contract with the title IV-E agency. While the community-based
provider works directly with the family, the title IV-E agency is ultimately responsible for
proper operation of the program and must have access to case records, reports or other
informational materials as needed to monitor compliance with all title IV-E prevention
requirements.

Therefore, the title IV-E agency must obtain information from community-based provides that
is necessary to support and monitor the implementation of the title IV-E prevention program
requirements and to meet its responsibilities under the program. The title IV-E agency may
also need to collect information to meet the state or tribe’s own policies and procedures,
rules for data collection, audit and quality assurance processes, and requirements to report
and investigate suspected child abuse and neglect. The title IV-E agency may also need to
gather information to meet other obligations under title IV-E and other federal laws. For
example, under section 471(a)(9) of the Act, the title IV-E agency must “report to an
appropriate agency or official, known or suspected instances of physical or mental injury,
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sexual abuse or exploitation, or negligent treatment or maltreatment of a child receiving aid
under� ? title IV-B or title IV-E, “which indicate that the child’s health or welfare is threatened
thereby.� ?

Title IV-E agencies must be cautious that collecting information about children and families
served under the title IV-E prevention program through community-based agencies does not
lead to oversurveillance of families by the child protective services agencies and/or the title
IV-E agency. Further, the title IV-E agency must carefully balance the agency’s oversight
responsibilities and ensuring family engagement in the program when determining what
information must be shared with the title IV-E agency. Families may choose to not participate
in title IV-E prevention services if there is a concern that the title IV-E agency will use the
information shared with the community-based provider to surveil the family beyond the
purposes of the title IV-E prevention program.

Source/Date: 7/30/2024
Legal and Related References: Social Security Act sections 471(a)(2)(B)(ii), 471(a)
(8), 471(a)(9) and 471(e)(5)(B)(ii); 45 CFR 205.50; 45 CFR 1355.21(a); 45 CFR
1355.30(p)


